Skip to content
Nakup prek spleta iz tretjih držav

Nakup prek spleta iz tretjih držav

Ukinitev limita za nakupe do vrednosti 22€

Pomembne informacije:

 • ukinitev limita za nakupe do vrednosti 22 evrov s 1.7.2021
 • plačilo DDV za vse nakupe prek spleta
 • plačilo carine za blago, ki presega vrednost 150 evrov
 • S 15. marcem 2021 se uvaja nov način uvoznega carinjenja
 • končna cena za nakup blaga iz tretjih držav se bo približala ceni domačega trga

V nadaljevanju smo pripravili podroben pregled novosti, ki nas čakajo od leta 2021 naprej vezane na uvoz pošiljk v območje EU.

Ste tudi vi med tistimi, ki naročate blago iz tretjih držav? Potem preverite kaj vas čaka od leta 2021 naprej.

Nakupovanje na Amazon-u, Aliexpress-u ali Ebay-ju še nikoli ni bilo tako preprosto kot v današnjem času. Spletna trgovina nam je na voljo praktično na vsakem koraku in velik delež je k temu pripomogel eksponenten razvoj mobilne tehnologije. Dejstvo je, da prej naštete spletne platforme med drugim ponujajo poceni blago in brezplačno poštnino, kar privablja ogromno spletnih kupcev z vseh koncev sveta. 

Po podatkih FURS-a je bilo več kot 95 odstotkov vseh uvoženih pošiljk v vrednosti manj kot 22 evrov. Za potrošnika je to pomenilo, da ni bilo potrebno plačati DDV za izdelke, katere so naročali iz tretjih držav in kateri niso presegali vrednosti 22 evrov. Po podatkih pošte Slovenije je bilo kar 34 odstotkov vseh pošiljk, ki so prispele iz tujine v Slovenijo, iz Kitajske.

Poštne pošiljke do vrednosti 22€

Razvoj interneta in tehnologije ter v zadnjem letu tudi epidemiološke razmere so izrazito pripomogle k hitri rasti spletnega nakupovanja. V zadnjem desetletju je spletno trgovanje postalo del vsakdana predvsem zaradi tega, ker je internet postal naša največja trgovina, do katere imamo dostop praktično v vsakem trenutku. Za EU potrošnike so tovrstne razmere pomenile, da lahko kupimo izdelke iz drugega konca sveta po zelo ugodni ceni. Spletno nakupovanje se je od leta 2019 do 2020 povečalo za 24%, cene maloprodajnih izdelkov pa niso presegale meje 22 evrov. Za EU je to pomenilo trn v peti, saj se je s tem ustvarjala nelojalna konkurenca, ki je povzročala velik davčni primanjkljaj v državah članicah, ki naj bi bil ocenjen na 5 milijard evrov DDV letno iz naslova spletnih prodaj.

V slovenski pravni red se tako prenašajo določbe Direktive Sveta (EU), ki v poštnem prometu ukinjajo oprostitev plačila uvoznih dajatev do vrednosti blaga v višini 22€. To v praksi pomeni, da bo potrebno plačati DDV za vse nakupe do vrednosti 150 evrov. Za vse nakupe nad 150 evrov pa ostane enako kot do sedaj, kar pomeni, da je potrebno poleg DDV plačati še carino.

Direktiva bi morala stopiti v veljavo 1.1.2021, vendar se je zaradi epidemioloških razmer ta datum prestavil na 1.7.2021. V EU dopuščajo možnost, da se datum veljavnosti prestavi še enkrat, kar pa bo odvisno od trenutnih epidemioloških razmer.

V zadnjih dveh letih se je pri največjih spletnih platformah (Amazon, Aliexpress, Ebay itd.) oblikovala možnost, da bodo prodajalci pri prodaji prek spleta že obračunali DDV in ga temu primerno ustrezno odvedli naslovnim državam. Po kakšni stopnji bo obračunan DDV je odvisno od vrste blaga, ki ga kupujete, in sicer 22% po splošni stopnji, 9,5% po znižani stopnji in 5% po posebno znižani stopnji.

Kaj to pomeni za kupca?

Po navedbah FURS-a bistvenih sprememb ni pričakovati, saj bo vse potekalo po doslej znanem postopku. Vendar se na tem mestu pojavi ključen podatek za potrošnika. Spremembo, ki jo bo občutil potrošnik je razlika v ceni izdelkov, saj se bodo izdelki podražili za DDV glede na vrsto kupljenega blaga.

Potrošnik bo moral biti v prihodnje pozoren še na eno novost, in sicer se s 15. marcem 2021 uvaja nov način uvoznega carinjenja. Blago, ki bo naročeno iz tretjih držav in prihaja v območje EU bo potrebna elektronska najava blaga.

V kolikor boste želeli svoje pošiljke dobiti po hitrem postopku boste morali predhodno izpolniti poštno carinsko deklaracijo, katera mora biti pravilno izpolnjena v elektronski obliki. S pravilnim postopanjem bodo pošiljke hitro sproščene v promet, vam pa ne bo potrebno čakati na carinski postopek. Dodaten čas in stroške carinjenja si lahko prihranite tudi na ta način, da vse potrebno izpolnite še preden je pošiljka dejansko odpremljena.

Pričakujte zvišanje cen

Vsi spletni prodajalci iz tretjih držav, se bodo morali registrirati na točkah Vse na enem mestu. Na podlagi sprejetih predpisov pa bodo morali določiti posrednika (pošta, dostavna služba ali carina), ki bo imel sedež v EU in bo za njih urejal postopke vezane na DDV. Dostavne službe in pošta bodo tako dobile dodatno nalogo, saj bodo morala za prodajalce iz tretjih držav urejati DDV na VEM točkah.

Vprašanje, ki se poraja vsem spletnim kupcem, je, ali se bo spletno nakupovanje iz tretjih držav sploh še splačalo. Glede na to, da se ukinja limit za blago manjše vrednosti, gre v bodoče pričakovati dvig cen za blago do vrednosti 150 evrov uvoženih iz tretjih držav.

Kako kupovati v prihodnje?

Po vseh teh spremembah bo do izraza prišla prednost domačega trga, saj pošiljke dobite bistveno hitreje, izognete pa se tudi morebitnim dodatnim stroškom carine in logističnim zapletom.

Pri Trico.si vam zagotavljamo varen nakup v naši spletni trgovini in ne skrivamo dodatnih stroškov. Prav tako naših artiklov ne bomo dražili na podlagi zgoraj omenjenih sprememb. Za naše stranke se bomo še naprej trudili zagotavljati najboljšo uporabniško izkušnjo, visoko kakovost izdelkov pa garantiramo s kar 30 dnevnim jamstvom nakupa in možnost vračila brez razloga.

Viri:

 • https://www.posta.si/o-nas/novice/novosti-vezane-na-uvoz-posiljk-v-obmo%C4%8Dje-eu-v-letu-2021
 • https://www.fu.gov.si/drugo/posebna_podrocja/e_trgovanje#c8600
 • https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/?uri=CELEX:32017L2455
 • https://www.zurnal24.si/slovenija/za-izdelke-iz-kitajske-nic-vec-oprostitve-placila-301523
 • https://redstagfulfillment.com/2010s-ecommerce-growth-decade/
 • https://www.digitalcommerce360.com/article/global-ecommerce-sales/

 

 Ekipa Trico.si, 7.5.2021 

Previous article iPhone 13 – datum izdaje, napovednik in cene

Leave a comment

* Required fields